Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Černicová marmeláda s čučoriedkami

mojerecepty: černicová marmeláda s čučoriedkami

80 dkg černíc., 20 dkg čučoriedok., ½ kg kryštálového cukru., balíček želírovacieho prášku (2:1)., šťavu z citróna., KL potravinárskej kyseliny citrónovej

Preberieme černice a čučoriedky, veľmi opatrne poumývame, necháme dôkladne odkvapkať a odvážime. Pomiešame černice so želírovacím práškom, citrónovou šťavou a kyselinou citrónovou. Prevaríme a rozmixujeme ručným elektrickým mixérom na pyré. Pridáme cukor a necháme masu zovrieť za stáleho miešania. Len čo začne marmeláda vrieť, primiešame čučoriedky a necháme masu variť asi 3 minúty. Ihneď plníme do sterilizovaných pohárov a pevne uzavrieme. Vychladnuté poháre skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

Čučoriedkový džem s whisky

kg očistených tvrdých čučoriedok., 600 g práškového cukru., 80 ml whisky likéru

Čučoriedky umyjeme a osušíme. Dáme ich do väčšieho kastróla a presypeme cukrom. Necháme odstáť do druhého dňa, aby čučoriedky pustili šťavu. Na druhý deň čučoriedkovú masu pomaly varíme v plytkom hrnci na miernom ohni za stáleho miešania približne 15 minút. Pred dovarením pridáme whisky likér a miešame ešte 5 minút. Horúci džem plníme do pohárov až po okraj a hermeticky uzavrieme viečkom.

Čučoriedkový džem

kg čistených čučoriedok., 500 – 600 g cukru

Očistené čučoriedky umyjeme, dáme na sito odtiecť. Za stáleho miešania ich varíme, až kým zmes nezačne hustnúť. Potom pridávame cukor a znovu ich varíme asi 10 minút. Za horúca dáme do fliaš, necháme vychladnúť a potom fľaše zaviažeme celofánom.

Marmelády sladíme cukrom nielen preto, aby boli sladké. Cukor je dôležitý i pre trvanlivosť marmelády. Do „ľahkých“marmelád s nižším obsahom pridaného cukru musíme primiešať kyselinu citrónovú alebo iný prírodný konzervačný prostriedok.

«Marmelády, Džemy, Lekváre | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 01.05.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk