Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Čučoriedkový (brusnicový) kompót

mojerecepty: čučoriedky

zrelé čučoriedky., voda cukor (na l vody 700 g cukru)., citrónová šťava

Zrelé čučoriedky očistíme, umyjeme a na site necháme odtiecť. Uložíme ich do fliaš a zalejeme horúcim sirupom, ktorý pripravíme z vody a cukru. Do uvareného sirupu pridáme šťavu z citróna. Fľaše s ovocím uzavrieme a dáme sterilizovať asi 15 minút. Tým istým spôsobom robíme aj kompót brusnicový.

Čučoriedkový alebo brusnicový kompót

Zrelé čučoriedky alebo brusnice umyjeme, očistíme, vysypeme na sito a potom vložíme do fliaš. Na kg plodov uvaríme sirup zo 4 dl vody, 600 g cukru a šťavy z ½ citróna. Uvarený horúci sirup nalejeme na plody vo fľašiach. Fľaše zaviažeme a 15 minút ich paríme počítajúc od začiatku varu, alebo nasucho.

Čučoriedkový kompót

Čučoriedky opatrne umyjeme alebo osprchujeme a vyplavíme alebo odstránime z nich drobné a zelené bobule, listy a iné nečistoty. Po odkvapkaní ich plníme do pohárov za mierneho potrasenia až úplne po povrch. Do pohárov s obsahom 720 ml sa zmestí 430 g čučoriedok a 270 g nálevu, ktorý má siahať asi 10 mm od okraja pohára.

Príprava nálevu. Na l vody odvážime 600 g cukru, na kg cukru odmeriame 1,65 l vody. Do pohára s obsahom 720 ml dáme 100 g cukru t. j. 4 plné PL kryštálového cukru.

Sterilizácia. Čučoriedkový kompót sterilizujeme pri teplote 80º C 15 minút, ak použijeme poháre s obsahom l, predĺžime sterilizáciu o 8 minút. Aby sme zabránili alebo aspoň obmedzili vytvorenie „spečeného koláča“ z čučoriedok, kompót počas chladenia a skladovania občas potrasieme.

«Kompóty | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 15.04.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk