s mojerecepty: špeciality z diviaka

Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Prírodné rezne z diviaka

mojerecepty: diviak

400 – 500 g mäsa zo stehna., 2 – 3 strúčiky cesnaku., soľ., olej., rasca., 60 g masti na pečenie., 50 g bylinkového masla., citrón., väčšiu cibuľu., 150 g husacej alebo kačacej pečene., mleté čierne korenie., majorán

Mäso umyjeme, pokrájame na rezne, naklepeme, potrieme rozotretým cesnakom, osolíme, pokvapkáme olejom a necháme odležať. Potom rezne posypeme rascou a pomaly opekáme na masti z oboch strán. Hotové mäso poukladáme na misu, preložíme bylinkovým maslom a plátkami citróna. Vo zvyšku šťavy speníme pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú pečeň, okoreníme, posypeme majoránom a opečieme. Pridáme k mäsu a podávame so zemiakmi.

Mäso z diviaka na víne

600 g stehna z diviaka., 60 g údenej slaniny., soľ., 50 g oleja., cibuľu., 150 g koreňovej zeleniny (mrkvu., zeler., petržlen)., 5 – 6 ks celého čierneho korenia., citrón., bobkový list., voda na podlievanie., 60 g hladkej múky., 30 g rajčiakového pretlaku., 100 g zaváraných brusníc., cukor., dl červeného vína

Mäso vykostíme, umyjeme, prešpikujeme pokrájanou slaninou a osolíme. Na rozohriaty olej dáme na kolieska pokrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu, opražíme, pridáme pripravené osolené mäso, celé čierne korenie, postrúhanú citrónovú kôru., bobkový list, podlejeme vodu a pečieme v rúre do mäkka. Počas pečenia podlievame šťavou, ktorú podľa potreby doplníme horúcou vodu. Mäkké mäso vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, poprášime múkou, ktorú necháme trošku popražiť, pridáme rajčiakový pretlak, zavárané brusnice, zalejeme vodou a dobre povaríme. Hotovú omáčku precedíme, zeleninu pretrieme do omáčky, ochutíme cukrom, citrónovou šťavou, červeným vínom a necháme prejsť varom. Upečené mäso nakrájame na plátky a polejeme omáčkou. Podávame so žemľovou knedľou alebo makarónmi.

Pikantný guláš z diviaka

2 cibule., olej., mletá červená paprika., 2 štipľavé papričky., 400 g diviačieho mäsa., soľ., mleté čierne korenie., strúčiky cesnaku., mäsový vývar., mladé cibuľky., 2 zemiaky

Cibuľu pokrájanú nadrobno speníme v rozohriatom oleji, pridáme mletú červenú papriku, posekané štipľavé papričky a mäso pokrájané na kocky. Prudko opražíme, osolíme okoreníme mletým čiernym korením, primiešame rozotretý cesnak, podlejeme mäsovým vývarom a prikryté dusíme. Neskôr pridáme mladú cibuľku aj s vňaťou pokrájanú na tenké kolieska, zahustíme očistenými postrúhanými zemiakmi a dodusíme.

Dusená roláda z diviaka

KL borievok., štipka tymianu., 2 malé bobkové listy., 2 KL rozmarínu., KL celého čierneho korenia., cmar., 800 g rolády z diviačieho stehna., KL soli., ½ KL mletého čierneho korenia., 75 g údenej slaniny., 50 g cibule., ¼ l vývaru., ¼ l červeného vína., 4 PL kyslej smotany

Korenie a bylinky rozdrvíme v mažiariku a dôkladne vtrime do mäsa. Mäso zalejeme cmarom a necháme v ňom 2 dni odležať. Mäso vyberieme z marinády, osušíme , osolíme a okoreníme. Slaninku nakrájame na kocky a v pekáči vyškvaríme dochrumkava. Pridáme nakrájanú cibuľu, speníme a napokon dookola opečieme mäso. Pekáč prikryjeme. Vložíme do rúry a v strede dusíme asi 15 minút. Podlejeme vývarom a vínom a dusíme 95 minút. Mäso vyberieme a omáčku dochutíme kyslou alebo sladkou smotanou. Mäso nakrájame na plátky a polejeme troškou omáčky. Omáčku podávame osobitne. Ako prílohu môžeme podávať halušky s maslom, pečené zemiaky.

«Divina | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 27.05.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk