Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Žalúdočný horký likér

mojerecepty: domáce likéry

Pripravíme esenciu, na ktorú potrebujeme v rovnakom pomere tieto liečivé byliny: palinu obyčajnú, puškvorcový podzemok, zemežlč menšiu, fenikel obyčajný, archangelikový koreň, yzop lekársky, koriandrové semeno, myší chvost obyčajný, orechový list, sladké drievko hladkoplodé. Všetko pomiešame a pomelieme na mäsovom mlynčeku, potom 20 g zo zmesi vložíme do fľaše so širokým hrdlom a nalejeme na ne 7 dl čistého liehu a 3 dl vody. Fľašu dobre zakryjeme, jej obsah často premiešame a necháme stáť 5 až 6 dní. Potom prefiltrujeme cez husté plátno alebo filtračný papier a šťavu dobre vytlačíme (tlačidlom na zemiaky) aj z ostávajúceho materiálu. Na výrobu litra likéru primiešame do sirupu pripraveného zo 400 g cukru a 4 dl vody, 3 dl čistého liehu a pridáme 2 až 3 kávové lyžičky esencie. Likér možno konzumovať so sódovkou ako vynikajúci osviežujúci nápoj. Pre deti môžeme pripraviť nealkoholický likér s cukrovým sirupom a esenciou ako osviežujúci nápoj.

Anglický horký likér

Zmes obsahujúcu po 10 g muškátového orecha, klinčekov, kvasiových stružlín, po 40 g koreňa horca žltého, puškvorcového podzemku, galangového podzemku, archangelikového koreňa, 200 g čerstvej citrónovej šupky, 100 g pomarančovej šupky, 1,5 l 70% alkoholu a litra vody necháme stáť 48 hodín. Potom uvaríme sirup z kg cukru a l vody a prilejeme ho k šťave odfiltrovanej z rastlín. Za 1 až 2 dni dozrie a môže sa konzumovať.

Kakaový likér

200 g kakaového prášku., 20 g škorice, malý muškátový kvet, 0,5 g vanilky máčame 8 dní v 6 dl 40% alkoholu a potom prefiltrujeme. Do filtrátu pridáme toľko cukrového sirupu, aby sa získal liter.

Likér Krampampuli

Zmes 10 g škorice, po 5 g klinčekov a čierneho korenia, po 2 g muškátového orecha a kardamónového semena extrahujeme 8 dní s 3 dl 96% alkoholu, prefiltrujeme a doplníme ho cukrovým sirupom na liter.

«Sirupy, džúsy, alkohol | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 15.06.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk