Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Jablkový džem

mojerecepty: jablka

kg očistených padaných jabĺk., 250 g cukru., PL rumu., citrón alebo 2 KL strúhanej citrónovej kôry., 2 PL citrónovej šťavy

Očistené a pokrájané jablká rozvaríme asi s dl vody na kašu. Prepasírujeme ich, pridáme cukor, rum, umytý citrón pokrájaný na kolieska (môžeme tiež kôru postrúhať a šťavu vytlačiť) a za stáleho miešania povarme do zhustnutia. Hustotu skúšame tak, že dáme 2 – 3 KL džemu na studený tanierik a necháme vychladnúť. Ak zostane dosť hustý, môžeme ho naliať do pohárov, uzavrieť a zasterilizovať.

Jablkový džem môžeme miešať aj s mladou, skorou mrkvou v pomere 1:1. Mrkvu však uvaríme osobitne, potom ju horúcu prepasírujeme spolu s jablkami. V tom prípade môžeme na kg zmesi pridať aj dl sirupu oranž.

Obľúbený jablkový džem

Jablká olúpeme, nakrájame na drobné kocky – plný 4 l hrniec. Prisypeme kg kryštálového cukru, premiešame a necháme stáť 24 hodín. Na druhý deň jablká povaríme, prilejem ½ dl octu, opäť privedieme do varu, varíme kým nezhustne. Plníme do fliaš. Nemusíme ani sterilizovať.

Jablkový džem trochu inak

3 kg jabĺk., 1,4 l vody., citrón., 70 dkg cukru., 1,25 dl octu

Jablká rozštvrtíme a zbavíme jaderníkov. Zalejeme ich vodou a rozvaríme. Potom pridáme citrón pokrájaný na kolieska (bez kôry a semien), cukor a ocot. Varíme ďalších 15 minút. Po zahustnutí naplníme do fliaš. Fľaše opäť po uzatvorení obrátime hore dnom na 15 až 20 minút a uskladníme.

Jablkový lekvár

10 kg zdravých jabĺk., 2 kg cukru

Jablká umyjeme, rozštvrtíme a zbavíme jadrovníkov. Preložíme ich do hrnca a dáme variť. Keď začne jablková masa hustnúť, pridáme cukor. Varíme, kým nie je lekvár hustý. Počas varenia sa oplatí skontrolovať sladkosť, ak sú jablká kyslejšie, pridáme cukor. Ešte za tepla naplníme do menších pohárikov a uzatvoríme. Na 15 minút prevrátime hore dnom. Lekvár už nesterilizujeme.

Jablkový rôsol

l jablkovej šťavy., 300 g kryštálového cukru

Nedozreté, kyslé jablká zbavíme nahnitých častí, umyjeme, pokrájame na kúsky aj s jaderníkmi, dáme do čistého smaltovaného hrnca, zalejeme vodou (vody dáme toľko, aby boli ponorené) a pomaly varíme do mäkka, no nerozvaríme. Na hrniec pripevníme šatku tak, aby bola prehĺbená, nalejeme do nej jablká a necháme pomaly odkvapkať. Keby šťava bola kalná, cedíme ešte raz. Scedenú šťavu opatrne zlejeme, odmeriame a dobre povaríme, kým sa objem zmenší na polovicu. Pridáme cukor, zamiešame a varíme asi 10 minút. Keď šťava začne rôsolovatieť, nalievame do malých pohárov a vychladnuté zaviažeme celofánom. Používame na ozdobu múčnikov.

«Marmelády, Džemy, Lekváre | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 01.05.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk