Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Kvasená kapusta

mojerecepty kvasená kapusta

Nakladanie kvasenej kapusty – ale i inej zeleniny – je takmer na clom svete najstarším spôsobom jej uchovávania na zimu. Mliečne kvasenie zeleniny, resp. fermentácia, kedy kvasenie baktérie menia cukor obsiahnutý v zelenine na kyselinu mliečnu, znásobuje obsah vitamínu C a podporuje tvorbu a využitie vitamínov skupiny B. Takto konzervovaná zelenina je oveľa trvácnejšia. Je veľmi prospešná pri ťažkostiach s pečeňou, hrubým črevom či očami a pomáha napríklad aj pri bolestiach hlavy. Kvasená kapusta pomáha tráveniu a vďaka vysokému obsahu probiotických baktérií (baktérií mliečneho kvasenia) udržiava v zdravom stave črevnú flóru. Je bohatá na minerálne látky, vitamíny a enzýmy. V minulosti, keď u nás ešte neboli dostupné citrusové plody, práve kyslá kapusta pokrývala v zimných mesiacoch potrebu vitamínu C. Receptov na kvasenú kapustu je bezpočet. Doslova každá rodina mala svoj nezameniteľný postup, ktorý sa dedil z pokolenia na pokolenie.

Tip: Skúste do taniera kyslej fazuľovej polievky nasypať 2 – 3 PL nadrobno pokrájanej kvasenej kapusty! Budete príjemne prekvapení.

Kyslá kapusta

Nikdy ju neumývajte! S kyslou chuťou by ste zmyli aj väčšiu časť vitamínov a minerálnych látok. Ako vitamínová C – bomba je kyslá kapusta veľmi dôležitá v zime. Posilňuje náš imunitný systém a pôsobí ako ochranný štít proti chrípke. Treba pripomenúť, že jód, draslík, kalcium, železo, karotén, vitamín K, viaceré vitamíny B a veľa ďalších vláknin vyniesli kyslú kapustu na prvú priečku v hitparáde najzdravšej zeleniny na svete.

Nakladanie kapusty

niekoľko tvrdých hlávok bielej kapusty – množstvo podľa veľkosti suda, do ktorého chceme kapustu naložiť., na každý kg kapusty potrebujeme asi 20 g soli., niekoľko bobkových listov., malú hrsť rasce., niekoľko zrniečok celého čierneho korenia., asi ½ až kg cibule., zopár malých jabĺčok., ½ cvikle., sušený kôpor a kôrku chleba.,

Kapustu umyjeme, očistíme a nastrúhame aj s očistenou cibuľou. Na spodok suda dáme kôrku chleba, očistenú cviklu, niekoľko stoniek sušeného kôpru a na to poukladáme celé listy kapusty. Na tieto listy ukladáme a tlačíme kapustu, pričom každú vrstvu posolíme, posypeme celým čiernym korením, niekoľkými bobkovými listami aj rascou. Každú vrstvu musíme poriadne zatlačiť a občas pridáme jabĺčko. Keď sme sud naplnili a kapusta je natlačená, necháme súdok asi 2 týždne v teple. Kapusta musí byť na povrchu pokrytá šťavou, nesmie byť suchá lebo sa pokazí. Do žliabka nalejeme vodu a kapustu môžeme premiestniť do pivnice, kde potom ďalšie týždne kysne.

Rýchlokvasená kapusta

potrebujeme asi 2 kg bielej hlávkovej kapusty., zemiak., trocha chleba., soľ., korenie., rascu., bobkový list.,

Kapustu umyjeme a postrúhame. Na dno väčšieho hrnca položíme kôrku chleba, surový očistený zemiak vcelku a na to natlačíme kapustu. Jednotlivé vrstvy kapusty posýpame soľou, korením, bobkovým listom a rascou. Nakoniec kapustu zalejeme prevarenou vlažnou vodou a zakryjeme. Necháme kvasiť 2 až 3 dni. Kapusta sa musí ihneď spotrebovať, inak by sa pokazila.

S čím chutí najlepšie

S troškou fantázie môžeme aj z „obyčajnej“ kyslej kapusty vyčarovať skvelé chute – stačí si len vybrať:

Klasická – rasca, bobkový list, borievka a čierne korenie zabezpečujú ľahšiu stráviteľnosť.

Ovocná – ananás, jablká, hrozno, hrozienka, sušené datle alebo figy kapustu zaujímavo dopĺňajú.

Smotanová – či už kyslá, alebo smotana na varenie, obe zjemnia a podporia chuť napríklad segedínskeho guláša alebo kapustnice.

Zdravá, zdravšia, najzdravšia...

Chýbajú vám vitamíny, ste malátna alebo vás trápi zápcha? Máme na to liek a nemusíte ho ísť zháňať do lekárne. Nepotrebujete naň ani recept od lekára. Zjedzte misku kyslej kapusty alebo vypite pohár šťavy. V mnohých slovenských domácnostiach sa na jeseň kapusta nakladá. Jeseň je ešte ďaleko a práve v tomto stále zimnom období sa treba chrániť pred všemožnými chorobami.

Obsahuje množstvo hodnotných bioaktívnych látok: baktérie kyseliny mliečnej, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály ako draslík, horčík, železo, fluór, jód a enzýmy.

Prirodzene vykysnutá kapusta je schopná doplniť rezervy vitálnych látok, podporuje tvorbu krvi a hormónov. Umožňuje bojovať proti únave, zlepšuje obranyschopnosť organizmu a zvyšuje aj odolnosť proti stresu.

Aktivuje imunitný systém v boji proti vírusom a baktériám, posilňuje organizmus proti infekciám.

Znižuje príliš vysoké hodnoty krvného tlaku, zároveň aktivuje funkciu čriev a vylučovanie jedovatých látok.

Podporuje látkovú premenu, má odvodňujúci účinok, a preto umožňuje rýchle odstraňovanie odpadových látok z tela.

«Nakladanie zeleniny | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 07.10.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk