Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Približné miery a váhy (v g.)


POTRAVINA

KL. ZAROVNANÁ NOŽOM

PL. ZAROVNANÁ NOŽOM

PL. KOPCOVITÁ

NABERAČKA S OBSAHOM 100 G

Hladká múka

5

10

30

75

Hrubá múka

5

10

30

90

Krupica

5

15

25

95

Krúpy

5

15

35

100

Ryža

5

15

25

105

Cestoviny tarhoňa

5

15

20

80

Zemiaky




160

Ovsené vločky

4

10

20


Maslo

5

10



Masť

5

10



Olej; Stužený tuk

5

10



Mlieko

5

20


100

Strúhanka

4

8



Kryštálový cukor

5

15

35


Soľ


20

45


Sušené mlieko

5

10

15


Maizena

5

15

30


Mak

5

15

20



KOĽKO POKRMU A POTRAVÍN NA 1 OSOBU

POLIEKY:

1 l polievky pre 3 – 4 osoby, na osobu 3 dl hovädzej alebo 2,5 dl zahustenej inej polievky;

ZAVÁRKY A VLOŽKY (na jednu dávku):

tuk na zápražku – 5 až 7 g; múka na zápražku – 7 až 10 g; krupica -5 g; hotové cestoviny – 10 g; ryža – 50 g; zelenina – 50 až 70 g; strukoviny - 20 až 25 g; múka na halušky – 20 g;

MÄSO (na jednu dávku):

na 100 g hotového mäsa treba surového na vrenie – 100 g; na vyprážanie – 140 g; na pečenie – 120 až 150 g; na karbonátky – 100 g; ryby pečené – 150 až 200 g; na viac dávok: kurča pečené – asi 1 kg - 4 dávky; sliepka pečená – 1 ½ až 2 kg – 6 dávok; kačica pečená – 8 dávok; hus pečená asi – 4 kg -12 dávok; moriak pečený – asi 4 kg – 12 dávok;

OMÁČKY (na jednu dávku):

muka – 10 g; tuk – 10 g;

PRÍKRMY A PRĹOHY (na jednu dávku):

zemiaky nečistené surové – 300 až 400 g; strukoviny surové – 60 až 100 g; surové ovocie – 200 g; zelenina – 150 g (surová 200 až 250 g); ryža (surová) 60 až 80 g (dusenej 150 g); múka na knedle – 80 až 120 g;

MÚČNIKY (na jednu dávku):

rezancové cesto – 100 g; kysnuté cesto -120 g; krehké cesto – 40 g; závinové cesto – 40 g; palacinky asi z 1/8 až ¼ l mlieka – 120 g; flamere asi zo ¼ l mlieka;

KOĽKO VÁŽI?

Rožok - 50 g; žemľa - 50g; 2 plátky sendviča - 50 g; ¼ vajca - 12 g; ½ vajca - 25 g; vajce - 50 až 70 g; jablko – 100 až 150 g; citrón – 120 g; malá kocka cukru - 5 g; veľká kocka cukru – 10 g; malý zemiak asi - 50 až 70 g; stredne veľký zemiak asi – 70 až 100g;

«Úvod

mojerecepty: vcielkaisr © 19.01.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk