Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Jahodový, broskyňový, čerešňový, čučoriedkový, marhuľový alebo malinový džem

mojerecepty. miešaný džem

kg ovocia., 800 – 1000 g cukru., želírovací prostriedok

Zrelé, červené, celé a nie veľmi mäkké jahody (alebo iné vymenované ovocie) očistíme, stopky vykrútime, opláchneme na sitku, necháme dobre odkvapkať a rozdelíme na polovice. Jednu polovicu za stáleho miešania dobre rozvaríme, prípadne aj pretrieme. K tomu pridáme druhú polovicu, pokrájanú na polovice a štvrtky a spolu necháme vrieť ešte 5 minút. Potom pridáme cukor, želírovací prostriedok a varíme ďalších 5 – 6 minút. Uvarený a ešte horúci džem nalejeme do čistých teplých pohárov celkom doplna a uzavrieme kovovým viečkom alebo zaviažeme dvojitým celofánovým (pergamenovým) papierom. Poháre obrátime a necháme vychladnúť.

Jahodovo ríbezľový džem

kg záhradných jahôd., ¼ l prelisovanej ríbezľovej šťavy., 700 g cukru

Jahody dobre očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať. Polovicu pokrájaných jahôd v hrnci rozvaríme, aby pustili šťavu. Potom pridáme ríbezľovú šťavu, druhú polovicu pokrájaných jahôd a cukor. Opatrne varíme až do rôsolovania. Džem dáme do pohárov ešte horúci a hneď uzavrieme.

Pomarančový džem s marhuľami

250 g sušených marhúľ., 750 g cukru., 6 veľkých pomarančov

Marhule nakrájame na prúžky, dáme do porcelánovej misky a zalejeme vodou, aby boli ponorené. Nasypeme na ne jemný kryštálový cukor. Po 24 hodinách ich preložíme do nádoby, pridáme pokrájané pomaranče bez jadier a časť kôry pokrájanej na rezančeky. Varíme asi 25 až 30 minút.

Ríbezľovo malinové želé

500 g červených ríbezlí., 300 g malín., 180 g želírovacieho cukru

Ovocie umyjeme a necháme dobre odkvapkať. Do hrnca nalejeme 1/8 l vody, do ktorej opatrne vsypeme ríbezle a polovičné množstvo malín. Varíme 20 minút, potom ovocie vyberieme. Ovocnú šťavu so želírovacím cukrom necháme za stáleho miešania zovrieť, potom varíme ešte minútu. Pridáme zvyšné maliny. Horúce želé nalejeme do pohárov, uzatvoríme.

Skúška želé

Keď želé hustne, urobte skúšku. Odoberte trochu a dajte na studený tanier. Keď kvapky okamžite stuhnú a nevytvorí sa okolo nich vodný okraj, želé je hotové. Ak polovicu želírovacieho cukru pridáte do hmoty až tesne pred skončením varenia, stuhne rýchlejšie.

«Marmelády, Džemy, Lekváre | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 21.04.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk