Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Černicový likér

mojerecepty: dekorácia

200 g zrelých černíc, 150 g bieleho kandizovaného cukru, celú nožičku škorice., 0,7 l žitnej pálenky (38%)

Černice položíme na cedidlo a krátko opláchneme studenou vodou. Dobre necháme odkvapkať, položíme na servítku a osušíme. Do čistej sklenej nádoby so širším otvorom a objemom asi 1,25 l vložíme černice, kandizovaný cukor a škoricu, zalejeme žitnou pálenkou a dobre uzavrieme. Necháme postáť, potom prefiltrujeme.

Pomarančový likér

3 chemicky neošetrené pomaranče., 150 g cukru., 0,7 l bieleho rumu (38%)

Pomaranče dôkladne očistíme kefou pod horúcou vodou, potom osušíme servítkou. Pomocou noža alebo škrabky na zemiaky odstránime tenkú vrstvu kôrky a dužinu odšťavíme. Šťavu aj kôru dáme spolu s cukrom do sklenej nádoby so širším otvorom, ktorá má objem asi 1,25 l. Miešame tak dlho, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme rum, dôkladne uzatvoríme, necháme odležať a prefiltrujeme.

Broskyňový likér

kg broskýň., menší chemicky neošetrený pomaranč, 200 g cukru, PL koriandrových semienok., 50 g medu., l vínovice (38%)

Broskyne umyjeme v studenej vode, osušíme, prekrojíme na polovičky a odstránime kôstky (uchováme ich). Polovičky dužín broskýň nakrájame na kúsky. Kôstky dáme do mikroténového vrecúška a kladivom rozbijeme, pričom semienka z kôstok uchováme, pretože práve tie dajú likéru jemnú mandľovú arómu. Pomaranč umyjeme a osušíme, ošúpeme z neho kôru (ako keby sme šúpali jablko) a šťavu vytlačíme. Dužinu z broskýň, semienka, kôru a šťavu z pomaranča, cukor, med a koriander dáme do sklenej nádoby (s objemom asi 2,5 l), zalejeme vínovicou a uzatvoríme. Necháme odležať a prefiltrujeme.

Anízový likér

40 g anízových zrniek., 2 kúsky škorice., kôru z jedného citróna., l čistého liehu., 200 g cukru

Aníz a škoricu rozdrvíme v mažiari a dáme do misky. Pridáme citrónovú kôru a zalejeme liehom. Misu zakryjeme alobalom a odstavíme ju na teplé miesto na 4 týždne. Potom ½ l vody a cukor prevaríme a precedíme. Sirup vlejeme do misky s alkoholom a celé spolu precedíme. Pokiaľ likér budeme podávať počas vianočných sviatkov, prelejeme ho do ozdobnej fľaše, prípadne karafy, ktorá môže poslúžiť i ako dekoračný prvok. Na hrdlo priviažeme ozdobnú mašličku s kartičkou.

«Sirupy, džúsy, alkohol | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 14.06.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk