Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Príprava likérov a páleniek

mojerecepty: dekorácia

Segedínska záparová pálenka I.

Po 10 g badiánu a tyčiniek vanilky, po 20 g muškátového orecha, muškátového kvetu, celej škorice, ďumbiera, nového korenia, kardamónového semena a klinčekov, po 30 g bedrovníka anízu, archangelikového koreňa a mäty piepornej, po 50 g marinky voňavej, borievkových bobúľ, orechového listu, čučoriedok alebo trniek, 300 g mentolových cukríkov máčame v litri pálenky alebo koňaku 8 až 10 dní, prefiltrujeme, prelejeme do menších fliaš a dobre zazátkujeme.

Segedínska záparová pálenka II.

Po 20 g muškátového kvetu, škorice a ďumbiera, 30 g bedrovníka anízu, 300 g mentolových cukríkov máčame v litri pálenky alebo koňaku 8 až 10 dní, prefiltrujeme, prelejeme do menších fliaš a dobre zazátkujeme.

Vanilkový likér

¾ k vody, 600 g cukru a 2 tyčinky vanilky varíme na nitku. Vtedy ho ochladíme a primiešame 3 dl 96% alkoholu. Môžeme ho zafarbiť trochou páleného cukru, potom vanilku vyberieme a likér po naliatí do fliaš zazátkujeme.

Punčový likér

V ½ l vody uvaríme 2 zarovnané polievkové lyžice čaju a po minútovom až dvojminútovom státí precedíme. V inej mise pridáme k 8 vajcovým žĺtkom 5 zarovnaných polievkových lyžíc cukru a nastrúhanú citónovú šupku, potom vytlačíme do nej šťavu z citróna. Všetko dovedna 15 minút šľaháme a do masy pomaly prilejeme čaj a rum. Medzitým za stáleho miešania zmes dovtedy varíme, kým pena nevystúpi po okraj nádoby. Po zložení z ohňa prilejeme do likéru silný rum a pred podávaním znovu ho pokropíme rumom a zapálime.

Pomarančový likér

Šupku z 12 až 15 zrelých pomarančov na tenko olúpeme tak, aby z vnútornej bielej vrstvy nezostalo na nej nič. Na pomarančové šupky nalejeme liter 90% alkoholu a necháme stáť 8 dní. Potom prilejeme sirup uvarený zo 400 g cukru a 6 dl vody, a to vlažný, všetko nalejeme od fľaše a dobre zazátkujeme. Necháme stáť 4 týždne. Po uplynutí 4 týždňov znovu pripravíme uvedenú dávku sirupu a vlažní sirup prilejeme do alkoholickej pomarančovej zmesi. Kvapalinu necháme ďalších 8 dní zrieť. Nakoniec ju prefiltrujeme a likér uschovávame v menších fľaškách.

«Sirupy, džúsy, alkohol | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 14.06.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk