Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Ríbezľový džem s vanilkou

mojerecepty: ríbezľový džem

700 ml červených ríbezlí.., 2 prúžky vanilky., 500 g práškového cukru., 50 ml citrusovej šťavy

Ríbezle umyjeme, osušíme, odstopkujeme, popučíme a dáme variť. Vanilku nastrúhame. Utierku položíme voľne na hrniec a pevne zviažeme špagátom. Do utierky vlejeme prevarenú hmotu a necháme odkvapkať šťavu. Cukor zmiešame s nstrúhanou vanilkou a nasypeme do ríbezľovej šťavy. Šťavu s cukrom nalejeme do plytkého kastróla pomaly varíme na miernom ohni 15 – 20 minút. Pred dovarením pridáme citrusovú šťavu a plníme do pohárov až po okraj.

Rýchly ríbezľový džem

Dobre prezreté ríbezle, nemusíte ich trhať veľmi starostlivo, môžu na nich zostať aj stopky, dáme do rajnice a celkom namäkko rozvaríme. Prelisujeme cez sitko (nie cez kovové zanecháva pachuť) tak, aby sme vylisovali maximum šťavy. Pridáme do nej tri štvrtiny hmotnosti cukru. Ako vážili ríbezle a varíme ďalších desať minúť. Nakoniec primiešame na špičku noža kyselinu sorbovú a necháme prejsť varom. Ešte horúce plníme do pohárov s viečkom na zaskrutkovanie, navrch položíme koliesko z alobalu namočené do rumu a pevne zaskrutkujeme. Džem vydrží tri roky, ale spomedzi ostatných sa zvyčajne zje prvý.

Ríbezľový džem

Ríbezle na džem odstopkujeme, umyjeme a prepasírujeme. Vylejeme do misy a zasypeme cukrom v množstve 700 g cukru na kg ovocnej drene. Dobre premiešame a necháme 2 – 3 hodiny postáť, kým sa cukor rozpustí. Potom po naberačke - dvoch varíme džem na teflónovej panvici veľmi krátko, každú dávku max. Minútu a ihneď lejeme do pripravených pohárov.

«Marmelády, Džemy, Lekváre | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 23.04.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk