Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Slivkový lekvár so škoricou

mojerecepty: slivkový lekvár a marmeláda

1,5 kg očistených., rozpolených a odkôstkovaných sliviek., 600 g kryštálového cukru., balíček škoricového cukru

Rozpolené odkôstkované slivky rozvaríme. Slivkovú kašu zasypeme kryštálovým cukrom, primiešame škoricový cukor a necháme stáť do druhého dňa. Zmes varíme 20 a viac minút až kým nezhustne. Hustý lekvár plníme do sklených pohárov až po okraj a hermeticky uzavrieme viečkom.

Slivková marmeláda

1 ½ kg sliviek., 2 kg jabĺk., kg hrušiek., 1 ¼ kg cukru

Očistené jablká i hrušky a vykôstkované slivky pokrájame na menšie kúsky a každé osobitne rozvaríme na kašu. Potom ich pretrieme cez sitko, zmiešame a spolu varíme dohusta. Postupne pridáme cukor a ešte povaríme za stáleho miešania asi 5 minút. Horúcu marmeládu nalejeme do teplých pohárov doplna, uzavrieme ich a necháme vychladnúť obrátené hore dnom.

Slivková pasta

2 kg slivkovej kaše., 300 g kryštálového cukru

Dobre zrelé slivky umyjeme, odkôstkujeme a uvaríme za stáleho miešania dotuha. Potom pridáme cukor a varíme, až kým pasta nestuhne. Môžeme pridať aj posekané orechy. Plech vyložíme papierom na pečenie, ktorý potrieme olejom. Na vrch rozotrieme horúcu pastu v hrúbke asi 2 cm a v mierne vyhriatej rúre pomaly vysušíme. Hotovú pastu zbavíme papiera a skrútime do valčeka, ktorý uzavrieme v pohári. Môžeme ju používať do múčnikov namiesto kandizovaného ovocia. Ak uvarenú pastu natlačíme do naolejovaných formičiek a potom v rúre usušenú obalíme jemným kryštálovým cukrom, získame výbornú pochúťku. Rovnako dobre môžeme pastu urobiť aj z marhúľ alebo broskýň.

«Marmelády, Džemy, Lekváre | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 01.05.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk