Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Sušené slivky

mojerecepty: ovocie

Suší sa predovšetkým slivka domáca, ktorá sa má nechať čo najdlhšie na strome, kde sa už predsuší a začína vráskovatieť. Odstopkované slivky umyjeme a ukladáme na liesky a sušíme najprv pri nízkej teplote do 60º C, aby slivky nepopukali a nepustili šťavu. Len čo sa začnú scvrkávať, teplotu pozvoľne zvyšujeme na 80 až 90º C. Pritom liesky premiesťujeme a slivky prevraciame a potriasame. Sušíme ich tak dlho, kým po stlačení nepúšťajú šťavu a sú vláčne. Sušenie sa môže raz aj viackrát prerušiť bez vplyvu na akosť. Usušené slivky rozložíme na papier a po dvoch dňoch plníme do vhodných obalov a uskladňujeme. Z kg čerstvých sliviek získame asi ¼ až 1/3 kg sušených sliviek a sušenie trvá 10 až 18 hodín podľa zrelosti sliviek.

Sušené marhule

Sušíme len zrelé až prezreté marhule, ktoré necháme čo najdlhšie na strome. Rozpolené marhule ukladáme v jednej vrstve na liesky reznou plochou hore. Sušíme ich ihneď pri vysokej 85º C a neskoršie aj pri vyššej teplote, aby sušenie netrvalo dlho a marhule nezhnedli. Sušenie marhúľ ukončíme, ak pri stlačení z nich nevyteká šťava a vnútri nie sú surové. Z kg marhúľ získame asi 0,15 až 0,2 kg sušených.

«Uskladňovanie: mrazenie, sušenie, solenie, presládzanie a iné | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 11.05.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk