Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Tipy na úspešné grilovanie

mojerecepty: tipy na úspešné grilovanie

Vyberte si rovné miesto, chránené pred vetrom. V bezprostrednej blízkosti sa nemajú nachádzať žiadne horľavé materiály (ako plátené striešky proti slnku alebo závesy).

Na kvalitnom grile nešetrime. Najlepší je variabilný s pokrievkou na nepriame grilovanie.

Oheň na grilovanie zapaľujte najlepšie špeciálnym zapaľovačom. Liehom alebo dokonca benzínom rýchlo rozdúchate veľké plamene.

Potrebná je trpezlivosť. S grilovaním začnite, až keď sú uhlíky dokonale rozžeravené a potiahnuté sivou vrstvou popola. Oheň má horieť iba z jednej štvrtiny.

Ideálny je gril s nastaviteľným roštom. Rošt položte na gril aspoň 15 minút pred grilovaním. Čím hrubšie sú kusy mäsa, tým väčšia musí byť vzdialenosť od ohňa. Dlhší čas opekania vyžaduje nižšiu teplotu, alebo máte radi rezne, ktoré sú zvonku už zuhoľnatené ale zvnútra ešte surové?

Mäso marinované v oleji nechajte dobre odkvapkať, prv než ho položíte na gril. Olej horí! Dym, ktorý pri tom vzniká nepomôže ani chuti grilovaného jedla ani vášmu zdraviu. Pomoc: Hliníkové grilovacie misky, ktoré prepúšťajú teplo a vôňu, ale súčasne zabránia, aby tuk kvapkal na uhlíky, alebo položte na rošt alobal.

Ideálna hrúbka mäsových steakov je 2 cm, na okrajoch ich narežte, aby sa neskrúcali. Bravčové sa pripravuje krátko na miernom ohni, hovädzie na silnejšom. Marinovanie 24 hodín je zbytočné, stačí 8 hodín. Výnimkou je zverina, nakrájajte ju na tenšie plátky a naložte najmenej na 2 dni. Cesnak nič nepokazí, ale vyskúšajte aj ďumbier, čili a citrusy. K mäsu sa hodí šalát z letnej zeleniny s dresingom.

Ak predsa len vzplanú plamene, nasypte do ohňa soľ. Nikdy naň nelejte vodu!

Počas grilovania do pahreby nefúkajte. Popol nechutí dobre.

Mäso naložené v „rýchlej“ soli nepatrí na gril! Obsahuje nitrit, ktorý sa pri vysokej teplote pri grilovaní mení na zdraviu škodlivé nitrozamíny.

Užitočné nástroje: Izolované rukavice na ochranu rúk a grilovanie kliešte na obracanie mäsa. Nikdy nepichajte vidličkou do mäsa – šťava by vytekala a mäso by bolo suché. Jediná výnimka – klobásy treba vopred prepichnúť, aby pri grilovaní nepraskli.

Bylinky sa pri grilovaní spália a preto ich posypeme až na hotové grilované jedlo.

Keď sa zábava z grilovania skončí, nezabudnite zahasiť pahrebu!

Čo by vám pri grilovaní nemalo chýbať. Gril, grilovacie kliešte, drevené uhlie, zápalky, mäso, olej, korenie na grilovanie, zelenina, horčica, kečup, chlieb a pečivo, nápoje. Ak nemáme gril, postačí vám aj ohnisko a na ňom položený rošt. V alobale si môžeme ugrilovať zemiaky.

Pripravte si všetky pomôcky a nezabudnite na vedierko s vodou. Poslúži na umytie rúk i na hasenie prípadnej nehody.

«Grilované jedlá | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 01.10.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk