Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Veľkonočná baba

mojerecepty: veľkonočná baba; žemľový sirek

6 rožkov., 10 vajíčok., 150 g oravskej slaniny., 150 g šunky (alebo namiesto slaninky a šunky 300 g vareného teľacieho rebierka)., 3 PL pomletých orechov., 1,5 dl mlieka., 2 cibule., 3 strúčiky cesnaku., soľ., petržlenová vňať., čierne korenie

4 rožky pokrájame na malé kúsky, pridáme k nim 2 rožky namočené v mlieku a rozdrobené, orechy, žĺtky, nadrobno udusenú pokrájanú cibuľu., korenie., posekanú petržlenovú vňať, cesnak a soľ. Spolu premiešame. Nakoniec pridáme z bielkov ušľahaný sneh. Masu vylejeme do okrúhlej formy, ktorú dobre vymastíme a vysypeme múkou. Pečieme pri 200 stupňov C asi 40 minút. Upečenú babu ozdobíme slaninkou.

Žemľový „SIREK“

500 g chudšieho bravčového mäsa., 4 žemle., 6 vajec., 20 g droždia., 3 PL hladkej múky., 80 g strúhanky., 50 g masti., 100 g údenej slaniny., mleté čierne korenie., soľ., petržlenová vňať

Mäso uvaríme a necháme vychladnúť. Do studeného vývaru namočíme žemle, vyžmýkame ich, premiešame s dobre rozšľahanými vajciami, pridáme v troche vývaru rozpustené droždie, soľ, korenie, nadrobno posekanú zelenú petržlenovú vňať, hladkú múku a časť strúhanky. Pekáčik alebo formu vytrieme masťou, posypeme strúhankou, naplníme dobre premiešanou masou a necháme vykysnúť. Údenú slaninu nakrájame na plátky a poukladáme na vrch. Pečieme v rúre dočervena. Špecialita sa podáva samostatne nastudeno s cviklou a chrenom alebo aj ako doplnok k šunke.

Veľkonočné menu» | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 09.02.2008

Sdílet

Pocitadlo.sk