Vitajte na stránke mojerecepty ktoré pre Vás pripravuje vcielkaisr

Víno a jedlo

víno a jedlo

Víno i jedlo by sa mali vzájomne dopĺňať, a nie prerážať jedno druhé. Harmónia jedla a vín má byť predovšetkým farebná. Víno sa podáva nielen k mäsovým, ale aj k cestovinám, k pokrmom zo syra, ako i k šalátom.

Pri vínach podávaných k jedlu je vhodné dodržať tieto rady. Vodné je podávať:

lacnejšie víno pred drahším; suché víno pred sladkým; ľahké vína pred ťažkými a mladé pred starými; biele víno pri teplote 9 až 12 stupňov C; červené víno pri teplote 12 až 14 stupňov C.

K ľahkým svetlým jedlám podávame ľahké biele vína.

K rybám sa teda hodí biele víno, ale záleží aj na omáčke, s ktorou sa ryba podáva. K smotanovým omáčkam sa hodí suché biele víno, k rybám pripravovaným na červenom víne sa však podáva červené víno.

Výdatné biele hydinové alebo teľacie mäso si vyžaduje vyzreté biele alebo ľahšie červené vína.

Ťažké mäsité jedlá si žiadajú rovnako ťažké červené víno. K tmavému mäsu teda patria červené vína.

K vaječným jedlám sa hodia najmä šumivé vína.

K sladkým zákuskom sa hodia polosuché šumivé vína, a rovnako dobre aj dezertné vína.

Pokrmy zo syrov výraznej chuti je vhodné doplniť sýtymi vínami. Plesňové syry si žiadajú zasa sladké vína. K mäkkým syrom sa odporúčajú biele vína, pretože červené by prehlušili ich jemnú chuť.

Ovocie si vyžaduje sladké biele alebo šumivé vínka, pretože kyslosť ovocia by spôsobila kovovú a riedku chuť vína.

K šalátom sa hodia suché vína, ku kyslejším šalátom kyslejšie vína.

«Zaujímavosti | Vytlačiť stránku

mojerecepty: vcielkaisr © 25.12.2007

Sdílet

Pocitadlo.sk